Menu
Voorwoord: Digitalisatie is mensenwerk

Voor u ligt editie 2017 van onze jaarlijkse CIO100. Onvermijdelijk hebben we het dit jaar over de digitale transitie waar veel bedrijven, en natuurlijk ook de uwe, volop in zitten. Maar makkelijk blijkt dat proces niet te zijn. In de vele gesprekken die ik in het afgelopen jaar met u en uw collega's heb gevoerd, blijken er nogal wat haken en ogen te zitten aan de digitalisatie van de organisatie. En daarbij blijkt het ook hoofdzakelijk mensenwerk te zijn in plaats van simpelweg inpassen van nieuwe technologie of het beschrijven van nieuwe processen.

De snelheid waarmee mensen nieuwe digitale diensten als consument afnemen en gebruiken, zoals bijvoorbeeld in het mobiele bankieren, staat haaks op de snelheid waarmee zij veranderingen in hun werk kunnen accepteren. Het digitale veranderingsproces in uw organisatie dient zich dus grotendeels te concentreren in het meenemen van de medewerkers in de strategie en de uitvoering van de digitale transformatie. Als je de medewerkers gaandeweg de - op zich al uitdagende - reis verliest, zal elk digitaal project het moeilijk krijgen.

In deze uitgave beschrijven we hoe u uw strategie in de digitale transformatie kan uitvoeren, welke valkuilen er zijn en welke best practises het waard zijn gevolgd te worden. Daarnaast hebben we aandacht voor onderdelen van die digitale transformatie die het waard zijn eens apart bekeken te worden, zoals Blockchain.

We wensen u veel leesplezier!

René Schoemaker
Senior Editer CIO.nl