Voorheen optimaliseerde IT vooral processen, nu is het simpelweg overal. De voortdurende IT-vernieuwingen beïnvloeden hoe wij IT gebruiken, en ze zijn steeds bepalender voor de bedrijfsresultaten. Ook de IT-arbeidsmarkt ontwikkelt mee. Leo Demont: “Oude functies verdwijnen en nieuwe verschijnen. De vraag naar specialisten neemt alleen maar toe. Denk aan webontwikkelaars, data scientists, blockchainexperts, Data Protection Officers. Maar ook specialisten in cloud, artificial intelligence en DevOps. Om- en bijscholen blijft cruciaal.”

Erkende hbo-opleidingen IT

Organisaties eisen ook voor steeds meer IT-functies een aantoonbaar en erkend hbo- of wo-niveau. Die hbo’ers zijn echter schaars. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap merkt die trend en stimuleert professionals om met subsidies een erkende hbo- of masteropleiding te volgen. Leo: “Als IT-praktijkopleider speelt ook Computrain in op het tekort aan hbo-IT’ers. Behalve trainingen bieden we ook erkende opleidingen op hbo bachelor- en masterniveau. Hiervoor werken we nauw samen met NCOI Opleidingen.”

Kennis 2 tot 3 jaar houdbaar

“IT-professionals ontwikkelen bij ons hun kennis van IT, persoonlijke vaardigheden en bedrijfskundig inzicht voor de juiste integratie van business en IT. De competenties van een IT’er zijn twee tot maximaal drie jaar houdbaar. Wat iemand vandaag leert, kan morgen al achterhaald zijn. Up-to-date blijven is dus echt essentieel. Computrain helpt om de juiste competenties te ontwikkelen en de performance te verhogen. Oftewel, vooruit met IT”, besluit Leo.