Nuon staat voor een van de grootste uitdagingen in zijn bestaan. “Onze activiteiten moeten binnen één generatie fossielvrij zijn”, vertelt Jetske Zuidema, Director Agile IT. “Dit betekent onder andere dat we schone energie en innovatieve oplossingen leveren, waarmee we onze klanten helpen om klimaatneutraal te produceren en te leven. Een ambitieuze doelstelling die we met behulp van IT kunnen realiseren. Voorheen viel IT onder Finance; vanaf dit jaar maken wij deel uit van de strategieafdeling, wat het toenemende belang van IT binnen Vattenfall aantoont. We zijn op zoek naar IT-talenten voor innovatie en versterking van onze business.”

Nuon

nuon.com
nuon.nl

Interactie

“De energiesector zal de komende jaren drastisch veranderen”, vertelt Martijn Hagens, lid van de Raad van Bestuur. “Energie zal bijvoorbeeld steeds vaker in decentrale bronnen worden opgewekt, zoals in zonnepanelen van consumenten. Al die bronnen moeten perfect op het energienetwerk, onze eigen productie én op de fluctuaties in energiebehoefte worden afgestemd. Een enorme uitdaging die we alleen met behulp van IT in goede banen kunnen leiden."

Ook aan de gebruikerskant voorziet Hagens veel innovaties. “We creëren steeds meer interacties tussen energieopwekking en klantbehoefte. Deze interactie wordt aangedreven door IT en data. IT’ers zoeken in kleine, crossfunctionele teams naar concepten die voor onze klanten het verschil maken. Dat zijn geen langdradige, jarenlange projecten, maar korte sprints met snelle feedback, dankzij interacties met klanten. Neem onze activiteiten op het gebied van E-mobility. We zouden hier apps voor kunnen ontwikkelen die bijvoorbeeld het laden uitstellen tot een moment waarop de energieprijs het laagst is.”

Bedrijfscultuur

Nuon heeft als integraal onderdeel van Vattenfall een bedrijfscultuur waarin mensen centraal staan, waarin veel aandacht is voor een gezonde work-life balance en die zich kenmerkt door openheid en flexibiliteit. Als internationale werkgever biedt Vattenfall de mogelijkheid om over de grenzen te werken. Als pluspunt noemt Zuidema de focus die binnen IT op technologie ligt. “Wij geven ons talent de ruimte om zich op hun passie te focussen; daar ligt immers hun kwaliteit. We bieden veel opleidingsmogelijkheden, organiseren ook hackathons en we werken samen met externe frontrunners om ons kennisniveau te boosten. We werken met moderne technologieën, zoals Azure Functions, Azure Bots, Docker en Spark."

“Hier heeft je werk echt maatschappelijke impact”, vult Hagens aan. “Zeker als je bedenkt dat Vattenfall per jaar meer dan 1 miljard euro investeert om klimaatverandering tegen te gaan. Met een dergelijk budget is er meer mogelijk dan bij een start-up. Zolang je onze missie maar in het oog houdt. Technologie is immers een middel om ergens te komen, niet een doel op zich. Als dit je als IT’er aanspreekt, wacht je bij Nuon een goed perspectief op een carrière vol afwisseling, uitdaging en leuke collega’s.”